Creme si emulsii de curatat
Cremele de curatat sau emulsiile de curatat („lapte de toaleta”) sint fo- 1 losite pentru curatirea fetei, cu scopul de a indeparta de pe piele produsele I de secretie care au ramas pe suprafata ei, praful si toate impuritatile care I murdaresc pielea si dupa caz fardul.
O crema buna de curatat trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- sa indeparteze murdaria, atat pe cea solubila in apa, cat si pe cea solubili I in ulei; sa destinda si sa invioreze pielea, fara a o lasa grasa;
- sa se lichefieze la temperatura corpului, dar sa-si mentina consistenta de crema la temperatura camerei;
- sa fie parfumata discret.
Cremele de demachiat se folosesc seara inainte de culcare, pentru a indeparta fardul si praful depus pe fata in timpul zilei, lasind pielea curati.
Aplicarea usoara este o trasatura importanta si aceasta explica de ce multe din aceste creme sunt lichide, astfel ca excesul de crema si murdarie sa fie usor indepartate cu un servetel.
- Se aplica pe fata cu ajutorul degetelor sau cu un tampon de vata;
- se maseaza usor pentru ca fardul sa se ameste? cu crema, se sterge cu o bucata de vata de atitea ori, pina ce aceasta si ramine curata.
- Se sterge apoi obrazul cu o lotiune tonica, si se aplica o I crema nutritiva. Dupa o astfel de curatire, pielea ramine supla, moale si curata.
Cremele de curatat sunt indicate indeosebi pentru tenurile uscate si normale; daca sunt emulsii de tipul ulei in apa, se pot folosi si pentru tenurile grase.
Pentru curatirea obrazului, pot fi folosite si cold-cremele. Cremele de curatat se folosesc si pentru curatirea fetei, inainte de aplicarea mastilor.
Tot in acest scop se pot folosi vaselina alba si uleiul de parafina. Aceste substante curata bine obrazul de fard, dar sint inferioare cremelor sus-aratat- I care au avantajul de a imprima pielii o stralucire speciala.
Curatirea pielii se poate face prin simpla trecere pe fata, untul de cacao se topeste si inglobeaza in el fardul, care poate fi astfel scos cu usurinta.
in mod obisnuit, cremele de demachiat se clasifica in doua grupe mari:
- Cold-creme emulsionabile, in general albe, care se refera in specia, la cele bazate pe tipul ceara de albine — borax.
- De tipul lichefiabil, translucid, in general cu caracter anhidru care constau dintr-un amestec de uleiuri minerale si ceruri.
Cold-creme emulsionabile.
Primul tip de creme reprezinta majoritatea cremelor demachiante. Sunt in general albe, lucioase, fara grunji, au o consistenta ferma, la aplicare pe piele se lichefiaza si se intind usor. Pentru a fi demachiante eficace, contin un mare procent de ulei mineral.Din punct de vedere fizic, multe din aceste creme sint emulsii U/A. Dupa ce sint masate pe piele, se evapora o cantitate suficienta de apa, ceea ce permite inversiunea fazelor in A/U. Cind faza externa este uleiul, actiunea de dizolvare a uleiului este usurata pentru scopuri de demachiere.
Pentru imbunatatirea calitatii acestor creme se mai pot adauga cetaceu, alcool cetilic, parafina, ulei de parafina, ozocherita, cerezina, uleiuri vegetale> unt de cacao si lanolina. inlocuirea uleiurilor vegetale cu ulei mineral a dus la stabilitatea preparatelor si evitarea rincezirii lor. Uleiul mineral este un bun solvent pentru uleiurile si grasimile din preparatele cosmetice si de demachia Capacitatea de curatire a unei creme depinde de continutul ei in ulei mineral. Intrucit uleiul mineral poate indeparta o cantitate apreciabila de uleiuri naturale de pe suprafata pielii, se adauga adesea substante emo- liente. in acest scop, se folosesc: cetaceul, alcoolul cetilic, untul de cacao, uleiuri vegetale si lanolina.
Cetaceul pe linga efectul emolient, duce si la obtinerea unei creme opace cu aspect placut. Alcoolul cetilic, in proportie de 1%, actioneaza atit ca emolient, cit si ca stabilizant al emulsiei.
Untul de cacao in proportii de 1—2%, inmoaie pielea. O concentratie mai mare duce insa la obtinerea unor creme grunjoase.
Uleiurile vegetale se folosesc in proportie de 1:2 fata de uleiul mineral.O crema de consistenta convenabila are proprietatea de a se topi imediat dupa aplicare pe piele. O mica proportie de parafina produce acest rezultat.Ozocherita si cerezina servesc la intarirea cremei si previn separarea uleiului, cind acesta este in cantitate mare.
Creme demachiante lichefiabile.
O astfel de crema consta dintr-un amestec de uleiuri si ceruri, care se lichefiaza usor cind se maseaza pe piele, are aceeasi capacitate de curatire ca si o crema de tipul ceara-borax. Acest tip de crema se prepara usor, dar formularea trebuie facuta cu atentie. Se foloseste in special de catre persoanele cu ten uscat.
Alte tipuri de creme demachiante. Creme demachiante emulsionabile, care nu contin sistemul ceara-borax, pot fi preparate cu ajutorul unor emul- gatori ca: esteri ai sorbitanului cu acizi grasi si derivatii lor polioxietilen’ci, monostearat de gliceril, monostearat de dietilenglicol, cetilsulfat de sodiu si diferite baze de absorbtie.
Esterii sorbitanului cu acizi grasi si derivatii lor polioxietilenici reprezinta o grupa importanta de agenti tensioactivi, folositi din ce in ce mai mult la formularea cremelor demachiante. Pot fi folosite, cu sau fara sistemul ceara-borax. Cu acesti agenti pot fi preparate ambele tipuri de emulsii, A/U si U/A. Rezulta creme demachiante stabile, usor de preparat si cu eficienta mare.
Cremele demachiante cu esteri ai glicolului, stearat de trietanolamina, cetilsulfat de sodiu ca baza de absorbtie, sint folosite in mai multe scopuri. Eficienta de curatire este mai mica datorita continutului lor scazut in ulei. Creme demachiante lavabile cu esteri fosforiei, produc emulsii stabile U/A. Ele au posibilitatea sa indeparteze reziduul uleios de pe piele, lucru pe care nu-1 fac cremele demachiante obisnuite.
Preparatele demachiante antibacteriene sint creme in care au fost incorporate substante antiseptice, cum ar fi hexaclorofenul, sarurile de cetiltri- metilamoniu etc. intrebuintarea lor permanenta nu este recomandabila.
Directiile de folosire a unei creme sau lotiuni demachiante: in general, crema se aplica pe fata si git cu degetele. Crema se intinde printr-o miscare de rotatie in sus a degetelor. Cu un servetel sau un tampon de vata se indeparteaza reziduul. in cazul cremelor demachiante numite lavabile, reziduurile de crema pot fi indepartate cu apa obisnuita cu sau fara servetel. Majoritatea cremelor demachiante emulsionabile pot fi considerate cold-creme modificate, pentru sporirea capacitatii de indepartare a machiajului de pe fata.