Farmasi si Margo

Cosmetice de calitate

In sezonul de vara, datorita caldurii, porii se dilata, secretiile pielii sint mai accelerate, ceea ce impune masuri riguroase, pentru mentinerea netezimii si supletii pielii.
Practicarea sporturilor, a exercitiilor de gimnastica in aer liber, mersul pe jos sint mijloace pentru mentinerea sanatatii. Se vor evita pe cit posibil somniferele. Pentru racorite se vor folosi dusurile cu apa rece, dar numai daca nu sintem excesiv de incalzite. Un dus caldut la sfirsitul zilei, actio- nind de-a lungul coloanei vertebrale, are un efect calmant.
Parul — care transpira acum abundent, va fi spalat mai des ca de obicei si eventual frecat o data pe saptamina cu o lotiune tonica. Actiunea razelor solare face parul friabil si mat. Este bine deci, mai ales cind sintem la plaja sa-l protejam cu palarii.

  1. Vara se recomanda o imbracaminte deschisa, larga, capul acoperit, si bauturi tonice nealcoolizate. Pentru a micsora transpiratia excesiva, se va pulveriza un deodorant pe portiunile unde ea apare mai abundent (axile, ceafa etc.), deodorantul neutralizind si mirosul neplacut al transpiratiei.
  2. In acelasi scop este utila si o pudrare abundenta care absoarbe secretiile excesive.
  3. Pentru a impiedica actiunea iritanta a sudorii se va aplica o pudra absorbanta si sicativa, ca spre exemplu un amestec de talc cu acid boric. in timpul zilei, fata se va sterge de mai multe ori, folosind un tampon de vata si nu puful. Actiunea vatamatoare a luminii se traduce prin ameteli si uneori prin dureri orbitale. Pentru a preveni aceste neajunsuri se recomanda purtarea de ochelari cu sticle colorate si filtrante, in acest fel fiind evitata si aparitia de riduri, ca urmare a „stringerii ochilor11.
  4. Daca ochii sint sensibili la praf, lacrimeaza si se inrosesc cu usurinta se vor tampona dimineata si seara cu vata imbibata in solutie de acid boric sau infuzie de ceai de musetel.
  5. In timpul verii, soarele nu trebuie evitat, afara de cazul cind exista contraindicati! in acest sens. in orice caz pielea va fi protejata cu o crema antisolara si sa nu uitam ca din dorinta de a ne bronza rapid riscam atit arsurile, aparitia precoce a ridurilor, cit si insolatia.
  6. Forma usoara de insolatie se manifesta prin durere in sale, migrene, stare generala de voma. Forma grava antreneaza suprimarea transpiratiei, o crestere excesiva a febrei, un deficit in termoreglare, si o vasoconstrictie a vaselor periferice. Se produce o deshidratare si o demineralizare. Trebuie apelat urgent la medic.
  7. Regimul alimentar, care joaca un rol deosebit in aceasta perioada, se va axa pe evitarea conservelor, mezelurilor, brinzeturilor fermentate, ciocolatei, alcoolului etc.
  • Vitamina A care da stralucire pielii se gaseste in: untul proaspat, lapte, ficat, oua, morcovi, laptuci, spanac, pepene etc. Lipsa acestei vitamine face unghiile sfaramicioase, parul uscat, pielea zbircita.
  • Vitamina B2 care da o pigmentatie perfecta, intretine o buna circulatie, si deci hraneste pielea. Exista in carne, ficat, oua, brinza alba, iaurt, rosii, legume verzi, lapte, bere etc. Lipsa ei, face ca pielea sa se pigmenteze inestetic.
  • Vitamina PP este utila pentru a evita dermitele ‘solare si ingrasarea pielii sub actiunea soarelui. O gasim in peste, ficat, carne etc.
  • Vitamina C, pe perioada expunerii la soare, se recomanda sa fie evitata, avind se pare un efect de incetinire a pigmentarii.

     8. Vara natura ofera largi posibilitati de a folosi o alimentatie compatibila starii noastre de sanatate si scopurilor urmarite, slabire sau ingrasare, dupa caz.Pielea trebuie pregatita pentru sezonul de plaja, tinind seama ca o piele alba va suferi consecintele din primele momente ale expunerii la soare.Plecind in vacanta cu masina, se vor face pregatiri din timp, caci pe drum nu avem timpul necesar de a ne ocupa de frumusete. inainte de plecare se va face o curatire in profunzime a pielii, manichiura, pedichiura, de- pilarea. Se va adopta o coafura cit mai simpla, permitind parului sa se regenereze.

    9.Fardul se recomanda sa fie cit mai discret posibil, afara de cazuri speciale si este de preferat folosirea numai a pudrei.Nu se recomanda nuante prea inchise, pentru ca obrazul sa nu apara patat.
Machiajul de seara trebuie sa fie cit mai natural, punind in valoare ochii. in timpul verii, tenul, care are de suferit din cauza caldurii, capata un aspect lucios si unsuros prin accentuarea secretiei de grasime si transpiratie. in general, din cauza secretiilor mai abundente in acest anotimp, pielea nu necesita prea multa crema.

  • Tenul excesiv de uscat va fi hidratat aplicind comprese caldute cu infuzie de musetel si creme hidratante. Pentru curatirea obrazului se va folosi un lapte emolient, care are proprietatea de a gresa si hrani epiderma.
  • Tenul gras va fi curatat dupa caz cu un lapte demachiant, vitamina!, cu un continut mare in substante hranitoare, folosind bineinteles si apa si sapunul. Porii au tendinta de a se dilata, dar nu vom folosi lotiuni astrin- gente, ci vom prefera mastile de fructe, sucurile de fructe si legume, apa de roze etc. Pentru a evita luciul obrazului, indiferent daca ne fardam sau nu, este bine sa vaporizam pe fata putina apa de roze sau apa cu alaun 1/200, sau sa trecem pe obraz o bucata de gheata inmuiata in suc de lamiie. Acest ultim procedeu este contraindicat persoanelor suferinde de cuperoza.
  • In cazul tenului deshidratat vor fi evitate cremele cu mercur si bismut si mai ales lotiunile alcoolice.Vara, sa profitam deci cat mai mult de toate fructele si legumele proaspete; sa nu uitam ca putem deveni usor victimele unei expuneri excesive la soare; sa nu uitam ca nu toata lumea se bronzeaza la fel de repede si de puternic. Blondele si roscatele in special, sa se pregateasca din timp si treptat, intrucit epiderma lor suporta mai greu actiunea razelor solare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *