Farmasi si Margo

Cosmetice de calitate

A fi sincer nu inseamna a spune cuiva tot ce-ti trece prin cap, pe motiv ca acesta este adevarul. Ceea ce ni se pare „adevar  este de fapt o judecata subiectiva, cu sursa inconstienta de nedreptate, de razbunare, o grosolanie chiar.

Un adevar dureros si gratuit, fara sa aiba o sursa salvatoare, reparatorie» care sa scoata din suferinta un om, este tot atit de nociv ca si o otrava, mai ales cind este spus intr-un moment nepotrivit.

Trebuie sa fim „noi insine”, femei adevarate, bune, devotate, delicate, umanei Sa fim politicoase. Politetea de azi este o politete adaptata la democratie, la intelegere si la uman, care inlatura barierele dintre oameni, facind legatura intre gruparile sociale diferite si se deosebeste de cea din trecut, care era lo politete limitata, aristocratica, care se baza pe diferenta de clase sociale si sublinia o societate de avere si ranguri, cu o aparenta slefuita, dar plina de ipocrizie, cruzime sau indiferenta pentru restul semenilor.

Politetea mentine un climat placut intre oameni si pune friu izbucnirilor rautacioase sau brutale, prin acest „tabu” care este bunul simt.

Salutul este o prima manifestare de politete

Deci, vom vedea cum ne salutam.

Intotdeauna barbatul va fi acela care va saluta intii, femeia mai tinara pe cea matura sau mai in virsta, femeia care este insotita de un barbat pe cea singura.

Un barbat va saluta o femeie insotita de un alt barbat, numai daca aceasta il va privi. Daca asa ceva nu se-ntimpla, va intelege ca nu vrea sa fie salutata, din motive personale si acesta va trece ca si cind nu a observat-o.

Prezentarile se fac astfel:

  • cel tinar este prezentat celui mai virstnic, un barbat este prezentat mai intii femeii, o persoana obisnuita unui personaj mai cunoscut, superior.
  • Pe strada, in autobuz, metrou, la birou ori in magazin, nu se vorbeste tare, nu se gesticuleaza si nu se ride zgomotos.
  • Nu se mai obisnuieste sa se sarute mina (nici nu este igienic) decat in cazuri exceptionale, la reuniuni, cocteiluri sau la aniversari.

Intr-un restaurant…

  • Intr-un restaurant, barbatul trece inaintea femeii, ca sa-i deschida usa si, tinind-o pentru ca aceasta sa intre si, tot el alege masa si comanda chelnerului dupa ce s-a consultat cu partenera sa.
  • La garderoba, barbatul este acela care isi scoate primul haina pentru a putea ajuta femeia sa-si scoata mantoul.
  • Este elegant ca la masa sa se stea vizavi, intr-un restaurant, dar este cu mult mai placut sa se stea alaturi, cand este vorba de indragostiti.
  • Cunostintele din local se saluta cu o inclinare de cap si se pot schimba cateva cuvinte, in treacat, cu cei de la alta masa, fara ca femeile sa se ridice ci, doar barbatii, ca sa salute.
  • Cand un barbat este prezentat unei femei si acesta fumeaza, este politicos sa-si stinga sau sa-si arunce tigara.
  • La masa picioarele nu stau ghemuite, dar nici nu se intind prea mult.
  • Mainile nu se tin sub masa, ci pe masa, dar nu in miscare exagerata.
  • Șervetul se tine pe genunchi, in nici un caz la gat.
  • Barbatul va ridica primul paharul mai ales daca este gazda.
  • Cutitul si lingura se tin cu mana dreapta, furculita cu stinga. Cand nu se intrebuinteaza cutitul, se poate manevra furculita cu mina dreapta.

Pe strada…

  • Pe strada, barbatul va merge pe marginea trotuarului, ocrotind astfel femeia de busculade si de primejdia vehiculelor care circula.
  • In autobuz, metrou, tramvai, tren, barbatul va lasa femeia sa urce intai si, la coborire, va cobori primul, ca s-o ajute.
  • Nu este politicos sa aprinzi tigara de la tigara altuia, ci intotdeauna de la bricheta sau chibritul dumneavoastra.

La gazda…

  • Cand primiti o invitatie la o reuniune familiala mai deosebita este bine sa intrebati gazda, in prealabil, de felul tinutei, spre a nu fi cu totul deosebiti de ceilalti
  • Cand intrati va veti indrepta intii spre gazda si, apoi spre ceilalti invitati. La o reuniune, sau ori unde avem o invitatie, niciodata nu se ridica farfuria la gura, ci ne aplecam usor spre aceasta.
  • Politetea in ascensor recomanda ca persoana care intra prima sa intrebe pe ceilalti la ce etaj coboara sau urca si apoi sa apese pe buton. Cind este un barbat, acesta va intreba chiar daca a venit mai tirziu si in ascensor sint numai femei.

Politetea la volan

  • Exista o anumite mentalitate a unor conducatori de automobil mai putin educati, care socotesc pietonul mai putin important iar faptul ca-i pot privi de la o mica inaltime, stapinind volanul, le da un fel de betie de putere si de grandoare. Acestia se enerveaza la cea mai mica ezitare a pietonului, sau nu sint destul de rabdatori ca sa astepte trecerea batrinilor sau a celor handicapati. Cind nu ii ofenseaza cu vorbele lor injurioase, in zborul masinii, le fac semne de amenintare sau alte manifestari lipsite de bun simt.
  • Lipsa de politete, graba, nervozitatea, batjocura gratuita, sint incompatibile cu notiunea de om si conducator auto civilizat.
  • In parching nu va enervati daca locurile sint limitate. Este cu mult mai bine sa chibzuiti si sa manevrati masina un timp mai indelungat, decit sa blocati iesirile sau sa treceti peste spatiul vecin marcat.
  • Pe drum trebuie sa nu va „aprindeti11 cind altii mai „novici11 fac unele stingacii cu masina lor. Nu detestati pe incepatori, ci ajutati-i si fiti dumneavoastra mai prevazatori. Semnalizati intotdeauna din timp cind trebuie sa opriti, niciodata brusc, faceti semn chiar cu mina, daca ceilalti nu observa semnalul luminos.
  • Fiti foarte atenti cind conduceti iar partenerii din masira nu trebuie sa angajeze discutii contradictorii, care sa va enerveze sau sa va distraga atentia. Oricit de bun conducator ati fi, o secunda de neatentie poate fi fatala.
  • Daca, din nefericire, se intimpla unele tamponari sau accidente, este util si bine sa nu va pierdeti controlul si sa izbucniti intr-un potop de insulte sau de amenintari. Pastrati-va calmul, cu fermitate si demnitate, legitimati-va reciproc, faceti ce se impune pentru recuperarea pagubelor, pentru ajutorul imediat al celor ce au nevoie, indiferent daca sint vinovati sau nu de accident. Oricum, invectivele nu pot inlocui pagubele sau vietile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *