Farmasi si Margo

Cosmetice de calitate

OCHII, UN BUN DE NEPRETUIT

Constituind un organ foarte fragil, delicat si extrem de precis ochii necesita o ingrijire cu totul deosebita.

Cateva recomandari

  1. Persoanelor care lucreaza in mediu de praf, chimicale, fum sau in conditii atmosferice mai aspre, cu vint, frig, pentru a evita inrosirea si usturimea ochilor li se recomanda ca dupa intoarcerea la domiciliu sa-si spele ochii cu infuzie de musetel, solutie de acid boric 3 % sau infuzie de albastrele, pentru indepartarea impuritatilor. Daca in camera unde lucram se fumeaza, trebuie asigurata o aerisire cit mai frecventa, pentru a evita usturimea ochilor.Daca norul de fum este prea dens, aprindeti 1—2 luminari intrucat acestea absorb fumul si suprima mirosul de tutun.
  2. Fumatoarelor li se recomanda sa nu ramina cu tigara in gura, mai ales daca lucreaza cu capul aplecat, intrucit un asemenea obicei favorizeaza aparitia ridurilor in jurul ochilor.
  3. Sa nu lucram la lumina insuficienta, dar nici la o lumina prea puternica, deoarece ochii obosesc. in asemenea cazuri se recomanda ca atit vara cit, si iarna sa protejam ochii cu ochelari de soare cu lentile de buna calitate. Lumina prea puternica face ca ochii sa se „stringa’-, ceea ce duce la formarea ridurilor.
  4. In timpul bailor de soare, din cauza nisipului, a vintului, a apei de mare, a soarelui prea puternic, ochii se pot irita. De aceea, dupa fiecareex punere la soare, ii vom spala cu apa dulce sau cu o infuzie din plantele mentionate mai sus.
  5. Unele persoane resimt o oboseala a ochilor privind la televizor. Pentru a evita aceasta oboseala, este bine ca atunci cind vizionam emisiunile, sa neasezam mai departe de ecran, pina la limita care sa ne asigure o vizibil litate buna.
  6. Frecarea ochilor cu miinile murdare este complet nesanatoasa, putind introduce microbi, impuritati, corpuri straine, care pot determina iritarea ochilor. 1
  7. Cititul pe plaja, in tren, tramvai, autobuz, automobil nu este deloc indicat, datorita conditiilor de mediu sau zdruncinaturilor care obosesc vederea.Nu se vor face eforturi de a privi sau de a citi cu ochii obositi. Daca vederea a slabit, sau apar unele defectiuni ale vederii, adresati-va medicului specialist pentru luarea masurilor corespunzatoare, inclusiv purtatul ochelarilor, daca este cazul.
  8. La plaja, in general, nu ne vom machia, in special ochii, caci prin expus nerea lor la soare pot aparea iritatii.

Unele necazuri ce ni le dau ochii 

a)Ochii obositi

 Ochii vor fi inchisi si acoperiti cu palmele, in asa fel incit sa-i tinem in intuneric complet. Veti sta astfel 1—2 minute, incercind sa nu va ginditi la nimic, acest procedeu denumit „baie de noapte” fiind foarte eficace.Pentru a inlatura oboseala ochilor, se vor aplica comprese alternative calde si reci (terminind cu cele reci), care vor avea un efect inviorator. Tot in acest scop se recomanda repausul intr-o camera intunecoasa, un somn odihnitor, plimbarile in aer curat. Dimineata, la sculare este bine sa-i tamponam cu apa rece, care pe linga efectul inviorator intareste si muschii oculari.Nu ramineti niciodata un timp indelungat cu ochii fixati asupra lucrului, iar daca simtiti ca sint obositi, ridicati capul si priviti un punct oarecare, in departare.

b)Pleoape incercanate

Cearcanele pot fi cauzate de o tulburare renala, hepatica sau ovariana, si in aceste cazuri se recomanda consultarea medicului. Daca ele au drept cauza oboseala sau o predispozitie ereditara, vom aplica zilnic comprese cu infuzie de tei, rosmarin sau albastrele (15 g flori la o jumatate litru de apa). Amestecul respectiv il punem in saculete mici de pinza, pe care le introducem un minut in apa clocotita, iar dupa racire le aplicam pe ochi. Local se poate folosi un creion anticearcan.

c)Pleoape umflate

Daca dimineata ochii sint umflati, datorita somnului insuficient, se recomanda aplicarea unei comprese cu ceai de tei, timp de 15 — 20 minute.Daca pleoapa inferioara este umflata se poate freca cu urmatoarea pomada: tanin 1 g, sulfat de aluminiu si potasiu 3 g, borax 2 g, axungie 20 g. Permanentizarea acestei situatii denota o afectiune care impune consultarea unui specialist.

d)Pleoape ridate

Acest neajuns apare cu virsta, dar tot asa de bine poate fi urmarea unei oboseli excesive. Se recomanda un somn de minimum 8 ore pe noapte, renuntarea la alcool si tutun, precum si aplicarea de comprese cu ape florale.Data fiind sensibilitatea si uscaciunea regiunii respective nu se vor folosi niciodata farduri uscate sub forma de pudra, ci numai cele sub forma de crema.Seara si chiar in timpul zilei pleoapele vor fi unse cu o crema hranitoare.

e)Pungile de sub ochi

De la o anumita virsta pot aparea pungile de sub ochi. La persoanele tinere, ele indica o anumita afectiune pentru care se vor adresa medicului. Pentru atenuarea pungilor de sub ochi, se pot folosi comprese cu apa sarata (25 g sare la 500 ml apa) sau comprese reci si calde aplicate alternativ, cu infuzie de flori de salvie (o lingurita de flori, intr-o jumatate de ceasca cu apa clocotita). Timp de 10 minute aplicam tampoane calde si reci.

f)Ochii iritati

In cazul ochilor iritati se vor face bai oculare in pahare speciale. Sint indicate compresele cu infuzie de albastrele si musetel, cite 10 ml, si 1 g acid boric la 250 ml apa. Infuziile de patlagina si soc au un efect calmant (15 ml la 250 ml apa).Picaturile de ochi sint mai mult de domeniul farmaceutic decit cosmetic. Contin in general un antiseptic, uneori si mici cantitati de laurilsulfat de sodiu. Nu trebuie folosite in nici un caz lotiuni din dorinta de a dilata pupila si a da privirii un aspect deosebit.

g)Ulcior la ochi.

Acesta este un mic furuncul al unei glande sebacee a pleoapei si se trateaza cu lotiuni pentru ochi.Daca se repeta des, se va consulta medicul. De asemenea, trebuie tinut un regim dezintoxicant pe baza de fructe, legume verzi, carne fripta, peste.Se pot aplica comprese cu tinctura arnica (6 picaturi intr-o lingura de apa clocotita) sau comprese calde cu infuzie de patlagina sau soc. Acestea se vor lasa un timp mai indelungat.

h)Ochii sensibili

Daca ochii sint sensibili si expunem obrazul la aburi trebuie sa folosim in timpul acestor bai ochelari din pinza, altfel riscam ca ochii sa se inroseasca si sa se congestioneze.Gene si sprincene rare. Acest neajuns poate fi remediat prin perierea zilnica cu ulei de ricin.Pentru cresterea genelor se recomanda urmatoarea pomada: pilocarpina 0,10 g, lanolina 10 g, vaselina 10 g.Sprincenele se vor peria zilnic cu tinctura china.

Actiunea unor medicamente. Preparatele pe baza de saruri de mercur, bismut, sulf, substante degresante, unele produse regeneratoare pe baza de saruri de plumb nu vor fi aplicate in jurul ochilor, dupa cum nu vor fi aplicate masti cosmetice astringente. Altfel ochii se pot inflama si inrosi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *