Atat ochii (indiferent de culoare), cat si zonele din imediata lor apropiere presupun o ingrijire speciala pentru a nu trada varsta, pe care — trebuie s-o recunoastem — majoritatea femeilor prefera s-o treaca sub tacere.
Metodele recomandabile in acest sens sunt foarte varste. Cea mai comoda si, in acelasi timp, extrem de eficienta este practicarea gimnasticii.
Gimnastica ochilor:
Gimnastica ochilor consta in efectuarea unei serii de miscari a caror eficienta nu poate fi contestata de nimeni. In ceea ce priveste pleoapele, ele reprezinta un tesut care are proprietatea de a se contracta sau relaxa dupa dorinta noastra.Pentru ca posibilitatile naturale de miscare sint relativ limitate, gimnastica poate suplini lipsa de exersare.
Iata cateva exemple :
- — inchizi pleoapele si faci miscari circulare cit mai ample ale globilor oculari : o data spre stinga, o data spre dreapta. Repeti acest exercitiu de 4 ori in fiecare directie, cu pleoapele inchise, dar nu contractate.
- — In sus si-n jos. inchizi din nou pleoapele si misti globii oculari, in sus si in jos, de 8 ori.
- — Clipirea. Privesti drept inainte clipind repede timp de 30 de secunde, dupa care faci o pauza, tot de 30 de secunde, pastrind privirea orientata inainte. Reiei exercitiul de 3 ori.
- — Litera V (denumirea este cam ciudata, dar te va ajuta sa intelegi exercitiul). Privesti oblic in sus, spre stinga, cobori pleoapele, continui exercitiul, dar de asta data spre dreapta. Miscarea se executa in continuare de 8 ori.
Gimnastica ochilor nu numai ca previne aparitia ridurilor, dar nu necesita nici eforturi sau costumatii speciale. Asadar, in timpul zilei, ori de cite ori iti aduci aminte, poti exersa (preferabil fara spectatori !).
Pe de alta parte, sper ca stii cum trebuie aplicata crema pe pleoape. Știi, de asemenea, ca pe parcursul zilei ochii au nevoie de o mica pauza, in timpul careia se aplica pe pleoape comprese cu ceai de musetel. Ele redau ochilor stralucirea, sint emoliente si au o actiune calmanta asupra pielii.Fiindca tot vorbim despre ochi, consider necesar sa-ti impartasesc toate cunostintele pe care le posed cu privire la acest subiect. De exemplu, pentru a avea gene si sprin- cene dese si de culoare mai inchisa, in fiecare seara, inainte de culcare, perie-le cu o periuta pe care torni citeva picaturi de ulei de ricin. Periatul sprincenelor se face de la radacina nasului spre coada ochiului, iar al genelor superioare de sus in jos (cind ochii se inchid) si de jos in sus (cind ochii se deschid).
Ochi fara pungi
Cindva si tu, ca dealtfel toate femeile, vei avea pungi sub ochi. Nu totdeauna insa aparitia lor se datoreaza virstei. in orice caz, sint foarte eficiente compresele reci si calde, aplicate alternativ, cu infuzie de flori de salvie. Infuzia se prepara punind o lingurita de flori de salvie intr-o jumatate de ceasca cu apa clocotita. Lichidul rezultat se imparte in doua jumatati egale, lasind una din jumatati sa se raceasca intr-o ceasca. Compresele, tam- poanele de vata muiate in infuzie se aplica alternindu-le — cea calda cu cea rece — timp de 10 minute. In orice caz, ultima va fi rece. Operatia se repeta in fiecare seara. In timpul noptii este bine ca pleoapele sa fie unse cu o crema camforata. Efectul, dupa o luna de perseverenta, este remarcabil.
Cate ceva despre ochelarii de soare
Doua sunt cauzele care determina aceasta necesitate : in primul rind evitarea eventualelor conjunctivite, iar Vara, cand soarele straluceste foarte puternic, sau iarna, la munte, pe zapada, este indicata folosirea ochelarilor cu lentile de culoare inchisa. In al doilea, evitarea aparitiei ridurilor ca urmare a „strin- gerii ochilor” determinata de lumina prea puternica. Se recomanda, totusi, tineretului sa nu poarte ochelari negri, chiar daca moda o impune, indiferent de vreme si de imprejurari (in localuri, la teatru etc.). Conform constatarilor medicale, lumina nemaipatrunzind pina la ochi, acestia au, functional, de suferit. Și nu numai ei.
Tusul sau vopseaua ?
As vrea sa-ti spun citeva cuvinte despre posibilitatile de infrumusetare a ochilor — rimelarea genelor si conturarea sprincenelor. Daca folosesti tusul, este neaparat necesar sa tii seama de urmatoarele doua reguli : contureaza numai sprincenele si genele de sus, deoarece accentuarea si inevitabila intindere a tusului pe cele de jos dau fetei o expresie jalnica, de disperare ; a doua regula — dupa parerea mea, foarte importanta — este sa nu-ti conturezi ochii accentuat de dimineata, deoarece nu-i nici frumos, nici potrivit. Trebuie sa discerni cind si cum sa-ti subliniezi farmecul. Recunosc, ma irita prezenta unor pete de culoare inchisa in locul unde ar trebui sa se deseneze, delicat, sprincenele. In acelasi timp, ma mira ca femeile nu folosesc tusul sau dermatograful pentru a prelungi linia pleoapei genelor si a sprincenelor o poti face singura Pentru aceasta ai nevoie de un mic vas in care sa amesteci vopseaua, un betisor, putina vata, o periuta veche de dinti, putin scrum de tigara, sapun, un mic lighean cu apa calda si o oglinda (preferabil cu miner). Materialele necesare sint sticluta cu vopsea neagra sau maro, citeva picaturi de apa oxigenata proaspat cumparata (apa oxigenata isi pierde rapid din proprietati).
Se procedeaza in felul urmator : jumatate din continutul sticlutei se toarna in vas si se adauga citeva picaturi de apa oxigenata, astfel incit sa se formeze’ o pasta omogena, viscoasa.
In mina stinga tii oglinda, iar in dreapta betisorul, al carui capat este infasurat in foarte putina vata. inmoi batul in vopsea si o aplici uniform, intinzind-o in aceeasi directie, dinspre nas spre coada ochiului (sprincenele se spala in prealabil cu sapun). Apoi vine rindul genelor, fie al celor de sus, fie al amindurora. Operatiunea se face cu ochii deschisi, cu multa atentie, astfel ca vopseaua sa nu patrunda in ochi. Daca totusi se intimpla, nu e un. motiv de ingrijorare — usturimea trece usor.
- Vopseaua de pe gene se inlatura stergind-o cu un tampon de vata. Apoi se spala ochii in paharelul special (se gaseste la farmacii) clipind des pentru a-i clati ; apa se schimba de 2—3 ori.
- Fiindca sprincenele tale sint destul de rare, nu tine vopseaua mai mult de 2—3 minute. Pentru a le curati, umezeste pielea si sterge sprincenele cu vata imbibata cu sapun. Apoi umezeste peria, sapuneste-o usor si introdu-o in scrumul de tigara ; in fine, perie, fara sa freci, fiecare sprinceana, incepind dinspre nas spre timpla. Repeta operatia pina la curatirea totala a pielii.
- Genele se spala cu un tampon imbibat in apa cu sapun (ochii se tin inchisi). La sfirsit, aplici pe gene si sprin- cene o crema grasa, nutritiva.
- Daca vrei sa arati foarte bine intr-o anumita seara, vopseste-te cu 2—3 zile inainte. In orice caz, nu repeta operatia mai curind de 4—6 saptamini.