Farmasi si Margo

Cosmetice de calitate

In paragrafele urmatoare oferim cititorilor cateva date despre modul de folosire si importanta plantelor in pastrarea sanatatii. Desigur, nu vom aborda tema dintr-un unghi de vedere exhaustiv, ci o vom circumscrie, pe cat este posibil, ideii in jurul careia am incercat sa ordonam intregul material din paginile de pana acum. Dupa cum infatisarea noastra, a tuturor — femei sau barbati — tineri sau varstnici — este in relatie directa cu starea generala a sanatatii organismului, vom face cateva consideratii mai largi. Nu ne vom limita numai la importanta plantelor — in mod expres — cu ajutorul cosmeticii, dar vom avea mereu in vedere ca imbolnavirea unui singur organ — indiferent care va fi acesta — va determina implicatii nemijlocite si in… cosmetica.

In radacina, tulpina, frunze sau flori, plantele contin substante active cu proprietati terapeutice.

Acneea

In acneea juvenila, de exemplu, se poate folosi cu incredere prazul. Cum ? Preparam o pasta din bulionul de praz, care se toaca apoi si se rastoarna intr-un tifon. Citeva zile la rind, pe obrazul plin de cosuri, aplicam asemenea comprese. Ele ajuta la uscarea cosurilor si la inlaturarea cojilor. Atragem atentia insa ca inainte de a proceda la aceasta operatie, cosurile vor fi stoarse si dezinfectate de catre o specialista.

Varice

Pentru femeile care au varice dam urmatoarele indicatii : comprese din varza dulce sau foi de varza acra ; ele se pot aplica direct pe partea inflamata. De asemenea, o infuzie de ceai de traista ciobanului este binevenita. Ceaiul va fi preparat folosindu-se 25 grame planta proaspata la 0,500 1 apa fierbinte si se va bea cite o ceasca, dupa fiecare masa. E bine de stiut ca si usturoiul, sub orice forma s-ar consuma, ajuta la descongestionarea varicelor. Frunzele si radacinile de urzica fierte (20 de grame de urzica la 0,500 1 apa fierbinte) sint, de asemenea, foarte indicate. Se bea o cescuta de ceai astfel obtinut dupa fiecare masa.

Ficatul, diabetul

In crizele de ficat, li se indica bolnavilor sa bea o infuzie de tintaur cate o ceasca inaintea fiecarei mese (15 grame planta la 0,500 1 apa fierbinte). Este buna si infuzia de cicoare salbatica (15 grame frunze la /2 1 lapte fierbinte). Și aceasta se va bea inaintea fiecarei mese.

Ciresele proaspete si crude, in compot sau sucul lor, constituie un excelent tonic pentru ficat, la fel ca sparanghelul fiprt, cel crud sau sucul lui. Telina fiarta .sau cruda, sucul de felina sau telina rasa si amestecata cu brinza de vaci si carote crude rase are actiune pozitiva in bolile de ficat. Acelasi lucru se poate spune despre masline, care sint extrem de hranitoare, avind un procent mare de calorii. Frunzele si fructele de maslin sint diuretice, stimuleaza secretiile biliare, scad tensiunea si febra si combat diabetul.

Tarhonul ajuta apetitului, stimuleaza digestia si expulzeaza gazele.

Murele, frunzele si fructele lui sint diuretice, laxative si combat diabetul.

Vitamizarea organismului, crizele cardiace

  • Floarea de nufar are o actiune calmanta in deranjamentele nervoase si sexuale; calmeaza apetitul sexual exagerat.
  • Mandarinele intaresc organismul, vitaminizindu-l si calmind sistemul nervos.
  • Ceapa are actiune diuretica, antiseptica, vermifuga, consumarea ei cruda sau fiarta determina o anume reglare in deranjamentele endocrine, contribuie la stimularea glandelor sexuale si la combaterea diabetului. Ceapa verde este bogata in vitamine.
  • Lacramioara — atat florile cat si frunzele ei — este diuretica, intareste inima si calmeaza crizele cardiace.
  • Caisele consumate in stare proaspata au actiune laxativa si diuretica, combatind constipatia. Ele pot fi utilizate insa si ca masca in timpul vacantelor, deoarece au rol astringent, tonifica muschii, catifeleaza si improspateaza tenul. De aceea, recomandam cu caldura folosirea caiselor, atit ca aliment, cit si pentru masti cosmetice.
  • Usturoiul este antiseptic si vermifug (combate viermii intestinali), diuretic si vasodilatator (scade tensiunea arteriala si dizolva acidul uric). Cercetari relativ recente ale specialistilor au dovedit ca usturoiul joaca un rol important in scaderea colesterolului. in cosmetica, il recomandam pentru mastile contra acneei juvenile.

Intrucat, in orice actiune a vacantelor noastre (excursii, inot, schi, plaja, plimbari de agrement, dans etc.), constipatia ne poate impiedica sa participam din plin, cu toata bucuria, la derularea vacantei, recomandam in rindurile ce urmeaza citeva „retete” menite sa combata dificultatea in care se afla un organism constipat :

  • Carotele crude, sucul de carote, bulionul de carote ; la 500 1 apa se adauga, 2 kg de carote ; se fierb si se paseaza;
  • Varza si spanacul, in stare cruda sau fierte ;
  • Pepenele galben crud ;
  • In 2 kg de vin alb se macereaza doua linguri pline de busuioc, adaugindu-se  2 litru ulei de masline, bem o lingurita inaintea fiecarei mese ;
  • Ceaiul de cicoare salbatica; la 2 apa fierbinte, 15 gr de foi de cicoare ;
  • 8—10 smochine uscate pe care le tinem intr-un castron cu apa calduta ; le mincam dimineata pe stomacul gol si bem si apa ;Gemul de smochine diluat cu apa calda se poate lua pe stomacul gol in acest scop, La fel se procedeaza cu prunele uscate si caisele
  • Salata de urzica cruda si fiarta combate nu numai constipatia, ci si cearcanele
  • Ciresele, tomatele, painea de secara, fragii si capsunile sunt de asemenea laxative; le recomandam, de aceea, sa fie folosite de catre toti cei ce au organismul predispus la constipatie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *