Farmasi si Margo

Cosmetice de calitate

Intrucit machiajul se aplica pe pielea fetei, una din conditiile reusitei lui este si improspatarea cunostintelor dumneavoastra privind structura si unele functii ale pielii, factorii care influenteaza asupra aspectului sanatos al pielii, trebuie sa cunoasteti natura tenului dumneavoastra, pentru a va putea orienta mai bine asupra produselor si preparatelor necesare machiajului ; de asemenea, unele aspecte inestetice ale fetei si masurile care este bine sa le luati, modul cel mai corect de igiena, ingrijire si curatire a fetei, in vederea aplicarii unui machiaj cit mai reusit.

Structura si unele functii ale pielii

Daca se examineaza la microscop o sectiune transversala prin piele, se observa ca aceasta este formata din doua parti principale : epiderma si derma.

Epiderma (epi- deasupra) este partea de la exterior, alcatuita dintr-un tesut epitelial multistratificat. Stratul de la baza epidermei este format din celule care se inmultesc foarte repede si formeaza celule noi, care se adauga mereu stratului de deasupra. Din aceasta cauza, stratul cel mai profund al epidermei a fost denumit generator (bazai). Celulele din acest strat contin pigmenti, care dau culoarea pielii.

  • Cantitatea acestor pigmenti depinde de actiunea razelor solare: ei au rolul de a apara organismul impotriva radiatiilor puternice. Deasupra acestui strat se gaseste o patura de celule turtite, imbibate cu o substanta organica, denumita keratina. Aceste celule alcatuiesc stratul carnos.
  • Celulele acestui strat se desprind, se exfoliaza la partea externa si cad sub forma de solzisori. in masura in care cad celulele din stratul cornos, alte celule din partea de dedesubt le iau locul.

Derma este formata dintr-o impletitura deasa de fibre si celule conjunctive, printre care se gasesc fibre nervoase si vase de singe. Fibrele elastice care confera elasticitate pielii sint numeroase. O data cu inaintarea in varsta, derma isi pierde treptat din elasticitate, iar pielea, intinsa prin miscarile musculare, nu mai revine la loc si nu-si mai recapata netezimea normala (initiala), luind nastere astfel pliurile pielii (zbirciturile, ridurile).

Intre epiderma si derma nu exista o perfecta demarcatie, derma prelungindu-se in epiderma prin niste ridicaturi denumite papile dermice. La nivelul papilelor dermice se gasesc formatiuni nervoase care receptioneaza excitatiile de pipait, de presiune, de cald, de rece si de durere.Aceste formatiuni alcatuiesc, propriu-zis, organul de simt de la nivelul pielii. Sub derma se gaseste un hat de grasime, mai mult sau mai putin dezvoltat.

Dintre productiile pielii, din punctul nostru de vedere, ne vom ocupa, pe scurt, de glandele sudoripare si glandele sebacee.

  • Glandele sudoripare sunt glande in forma de tub, deschise la suprafata pielii printr-un orificiu care se numeste porul glandei. Ele sint dispuse uniform pe toata intinderea pielii, cu exceptia citorva regiuni, ca de exemplu marginea buzelor.
  • Glandele sebacee sunt niste glande mici, asezate in derma, in legatura cu foliculul pilos. Glanda sebacee este o glanda acinoasa, care are forma unui tub putin dilatat la capatul intern. Uneori, acest capat este ramificat, fiecare ramura fiind usor umflata la virf, incit intreaga glanda are forma unui ciorchine.Aceste umflaturi se numesc ACINI. in mijlocul fiecarui acin se gasesc niste celule mari, care prin distrugere, formeaza un suc denumit sebum, de natura grasoasa.
  • Glanda este prevazuta cu un canal excretor, care se deschide in spatiul care separa radacina parului de folicul. Sebumul se scurge pe suprafata firului de par si pe suprafata pielii, indeplinind un rol de protectie si dind astfel suplete tegumentelor.

Cand secretia glandelor sebacee este insuficienta, pielea se usuca avind un aspect solzos, stare care poarta denumirea de ihtioza. in cazul cind secretia glandelor sebacee este prea mare, pielea are un aspect unsuros, gras, stare cunoscuta sub numele de seboree. Rolul cosmeticii in cazul pielii seboreice este de a interveni prin procedeele ei specifice, cu aplicarea unor preparate si produse adecvate.In general, pe masura ce inaintam in virsta, secretia de sebum scade, iar pielea capata un aspect uscat. Exista insa cazuri numeroase cind, la orice virsta, secretia de sebun este scazuta. Și aici interventia cosmeticii este necesara, pentru ca, prin arsenalul ei de produse si preparate, sa inlocuiasca secretia naturala de sebum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *